Vanliga frågor och svar
Jourhem
Ett jourhem är en familj eller person som tillfälligt tar emot barn eller ungdomar i akuta situationer när de inte kan bo kvar i sitt eget hem. Placeringen är kortvarig och sker ofta med kort varsel.
För att bli jourhem behöver du först kontakta oss för en inledande dialog. Därefter genomgår du en utredningsprocess som omfattar intervjuer, hembesök, registerkontroller, referenssamtal och en bedömning av dina förutsättningar. Syftet är att säkerställa att du har rätt förutsättningar att ge barnet eller den unge den omsorg och trygghet som behövs. Efter godkännande får jourhemmet löpande stöd och vägledning för att känna sig väl förberett inför uppdraget.
Du bör ha möjlighet att ta emot barn med kort varsel, ha en stabil livssituation och vara flexibel. En bakgrundskontroll och hembesök genomförs för att säkerställa en trygg miljö.
Ja, jourhem får ekonomisk ersättning som täcker omkostnader och inkluderar ett arvode för uppdraget.
Placeringar i jourhem är tillfälliga och varar vanligtvis från några dagar upp till några veckor, tills en mer långsiktig lösning hittas.
Du får stöd och handledning av en socionom, inklusive utbildningar och tillgång till resurser vid behov.
Barn i alla åldrar kan behöva jourhem på grund av akuta situationer som gör att de inte kan bo kvar hemma, till exempel vid omsorgsbrist eller risk för skada.
ja, vissa familjer väljer att vara både jourhem och familjehem, men det kräver att man uppfyller kraven för båda rollerna.
Ett jourhem tar emot barn för kortsiktiga och akuta placeringar, medan ett familjehem erbjuder en mer långsiktig boendelösning.
Familjehem
För att bli familjehem behöver du först kontakta oss för en inledande dialog. Därefter genomgår du en utredningsprocess som omfattar intervjuer, hembesök, registerkontroller, referenssamtal och en bedömning av familjens förutsättningar. Syftet är att säkerställa att ni har rätt förutsättningar att ge barnet eller den unge den omsorg och trygghet som behövs. Efter godkännande får familjehemmet löpande stöd och vägledning för att känna sig väl förberett inför uppdraget.
Du bör ha en stabil livssituation, tid och engagemang för att ta hand om ett barn. En bakgrundskontroll och hembesök görs för att säkerställa en trygg miljö.
Ja, familjehem får ekonomisk ersättning som består av ett arvode för uppdraget och en omkostnadsdel för barnets utgifter.
Absolut, både ensamstående och par kan bli familjehem om de uppfyller kraven och kan erbjuda en trygg och stabil miljö.
Processen för att bli godkänd som familjehem varierar, men tar vanligtvis mellan 1 och 3 månader. Under processen får ni även stöd och vägledning för att känna er väl förberedda inför uppdraget som familjehem.
Ett familjehem tar emot barn för längre placeringar, medan ett jourhem erbjuder kortsiktig omsorg i akuta situationer.
Behandlingsfamilj
Familjehem med expertis i att hantera barn med trauma, psykisk ohälsa eller beteendeutmaningar.
För att bli en behandlingsfamilj krävs relevant erfarenhet eller utbildning.
Du behöver ha förmåga att erbjuda en trygg och stabil miljö för barnet eller ungdomen och vara beredd att samarbeta med professionella.
Du får du kontinuerligt stöd genom handledning, utbildning och regelbundna uppföljningar. Du får även tillgång till professionellt stöd från en socionom, psykolog och andra specialister för att säkerställa att barnet eller ungdomen får rätt hjälp och omsorg. Detta stöd är utformat för att hjälpa dig i ditt uppdrag och säkerställa en trygg och utvecklande miljö för barnet.
Oftast 1–2 år, med tydliga mål för barnets utveckling.
Ja, kommunen respekterar behov av återhämtning.
En övergångsplan skapas, t.ex. återgång till biologisk familj eller vuxenboende.
Handledning
Regelbunden rådgivning för familjehem/jourhem med fokus på barnets utveckling och din roll.
En socionom eller psykolog med erfarenhet av familjehemsvård.
Målsättningar och framsteg rapporteras månadsvis till kommunen.
Ja, vid behov kan frekvensen ökas eller specialistkonsult tillkomma.
Dialogerna är privata, men rapporter delas med socialtjänsten.
Ja, vi erbjuder handledning i grupp varannan månad. Dessa handledningstillfällen är ett viktigt stöd för våra familjehem och jourhem, där ni får möjlighet att diskutera utmaningar, dela erfarenheter och få vägledning i ert uppdrag. Handledning i grupp ger ett forum för reflektion och lärande, vilket stärker den professionella utvecklingen och säkerställer en hög kvalitet i vårt gemensamma arbete med barn och ungdomar.
Hittar du inte svaret du söker?
Du är alltid välkommen att höra av dig till oss, så svarar vi på dina frågor!
